Ameliyat Öncesi Bilmeniz Gerekenler
- Ameliyatınızdan önce aksi bildirilmedikçe 6-8 saat midenizin boş olması gereklidir. Sabah ameliyat olacaksanız, geceden itibaren su dahil hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Ameliyat sırasında midenin dolu olması kusmalara neden olabilir. Anestezi altında kusan bir hastada ise akciğerlere bir takım maddeler açarak sıkıntı yaratabilir. Ameliyat öncesi günlerde sindirilmesi kolay, liften zengin gıdaları tüketmeniz tavsiye edilir. Ameliyat öncesi ve sonrası erken dönemde yara iyileşmesini yavaşlatacağı için kilo vermek amaçlı katı bir diyet programı yapmanızı önermiyoruz.
- Ameliyata giderken makyaj yapmayın. Küpe, yüzük, bilezik, halhal gibi metal süs eşyası takmayın. Parmak uçlarınızdan ameliyat sırası ve sonrasında kanınızdaki oksijen miktarı takip edilmektedir. Bu nedenle tırnak cilası, oje ve (varsa) takma tırnaklarınızı çıkartın. Ayrıca vücudunuzdaki her türlü aksesuar ameliyat sırasında yaralanma veya tıbbi kontrol engellerine neden olabilir.
- Dikkat edilmesi gereken önem bir husus da, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan 1 hafta önce kullanımının kesilmesidir. Ayrıca doğal takviyeler olarak kullanılan balık yağı, sarımsak hapı vs kanamalara yol açabilir. Lütfen daha önce bilgisini vermediyseniz destek amaçlı vitamin ve doğal takviyeleri ameliyat öncesi doktorunuza bildiriniz.
- Sigara kullanan hastaların ameliyattan en az 1 hafta öncesine kadar sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Sigara kullanımı ameliyat sonrası akciğer problemlerinin oluşmasındaki olasılığı artırmaktadır. Alkol kullanımını ameliyat planınız yapıldıktan sonra durdurulmalıdır. Alkol karaciğerde yüklenmeye neden olmaktadır. Ameliyat döneminde birçok ilaç kullanılabileceği için karaciğerinizin yükü azaltılmalıdır.
- Ameliyat öncesi doktorunuz tarafından başka bir şey söylenmediyse banyo yapmanız sizin için önemlidir. Ameliyat sonrası bir kaç gün banyo yapamayacağınız için yıkanmadan geçireceğiniz süreyi kısaltmış olursunuz.
- Ameliyat olacağınız hastanede bir yakınınızın size refakat etmesini öneriyoruz. Hastanede en az 1-2 gün geçireceğiniz için sizin ihtiyaçlarınızı karşılamada yardımcı olması açısından bu çok önemlidir. Bu kişi tıbbi olarak herhangi bir görev üstlenmeyecektir. Bizler ve hastanenin sağlık personeli tıbbi bütün gerekleri yerine getirecektir. Refakatçiniz sizin özel ve sosyal ihtiyaçlarınız için yanınızda olacaktır. Refakatçinizin uyuması için gerekli imkanlar mevcut olacaktır. Kendini yormaması ve fırsat buldukça dinlenmesi önerilir.
Yorumlar
Yorum Gönder