Ana içeriğe atla

Lenfödemden Korunmak İçin


Lenfödem gelişmemesi için dikkat edilmesi gereken hususlar: 
1. Risk taşıyan kolun temizliği ve bakımına dikkat edilmeli. Cilt yıkandıktan sonra nazikçe kurulanmalı, yağsız krem, vücut sütü veya losyonuyla bakım yapılmalıdır.
2. Etkilenen kol uzun sure güneşe maruz kalmamalı, yüksek koruma faktörlü koruyucularla güneş yanığından ve hatta tüm yanıklardan özenle korunmalıdır.
3.  Etkilenen kol her tür yaralanma, böcek ısırıkları, kesik ve yanıklardan korunmalı.
4.      Mutfakta veya bahçede iş yaparken korunmak için mutlaka eldiven giyilmelidir.
5. Tırnakları keserken deriyi kesmemeye dikkat edilmelidir. Şeytan tırnağı koparılmamalı, tırnaklar asla yenmemeli.
6.       İstenmeyen tüyler traş makinesi yardımıyla alınmalı, jilet asla kullanılmamalı.
7.    Tekrar eden güçlü sert hareketler yapmamak gerekir: örneğin bir şeyi kazımak, sürterek temizlemek gibi.
8.  Kan almak, ilaç enjeksiyonu ve tansiyon ölçümü için daima diğer sağlıklı kol kullanılmalıdır.
9.   Eldiven veya el bileğini sıkacak benzer elastik boyunlu şeyler kullanılmamalıdır. Sütyen, çamaşır, diğer giysiler ve takılar sıkı olmamalıdır. Bu giysilerin ciltte oluşturduğu izler ve kızarıklıklar lenf dolaşımının engellendiği anlamına gelir. Geniş omuz askısı ve gerekiyorsa askının cilde değdiği yere pamuk ped yerleştirilebilir.
10.  Kola aşırı soğuk veya sıcak uygulamalardan kaçınmak gerekir.
11.   Tüm el kol çizik veya küçük kesik ve yaralanmalarında mutlaka bölgenin sabunlu suyla yıkanması ardından antibakteriyel pomadla pansuman yapılması gerekir.

12.  Etkilenen kolda en ufak enfeksiyon belirtisi ortaya çıktığında örneğin kızarıklık, ağrı, ısı, şişme veya ateş doktorunuza haber veriniz.

Prof. Dr. Ercüment TEKİN
www.ercumenttekin.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

METASTATİK MEME KANSERİ

1-Metastaz nedir? Bir kanserli hücrenin asıl geliştiği yerden, örneğin meme kanseri ise; memeden kanserli hücrelerin ayrılıp başka bir dokuda oluşmasıdır. Memeden ayrılıp kemiğe giden bir kanser  kemik kanseri değildir yine meme kanseri hücreleridir ve meme kanserinin metastazı olarak adlandırılır. 2-Peki kanser nedir? Vücutta bütün hücreler bir uyum içerisinde yaşarlar. Gereğinden fazla çoğalmazlar, birbirlerinin önüne geçmezler ve hepsi uyum içinde vücudumuz için faydalı işler yaparlar. Kanser de ise bu düzenin dışına çıkarlar ve bu düzene uymazlar. Hücrelerin genetik yapısı bozulduğundan bir grup hücre hiç ihtiyaç yokken sonsuz ve gereksiz çoğalırlar, bu çoğalma sonucu o bölgede bir kitle oluşturur ve o bölgeden koparak metastazlar yani yayılmalar yaparlar. 3-Meme Kanserinde metastaz nedir? Vücudumuzdaki normal bir hücre belirli bir sürede çoğalır, görevini yapar ve ölür. Örneğin kanımızda pıhtılaşmada etkili trombositler 9/10 gün  yaşar ve ölür; program...

Ameliyat Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Ameliyat Öncesi Bilmeniz Gerekenler Ameliyatınızdan önce aksi bildirilmedikçe 6-8 saat midenizin boş olması gereklidir. Sabah ameliyat olacaksanız, geceden itibaren su dahil hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Ameliyat sırasında midenin dolu olması kusmalara neden olabilir. Anestezi altında kusan bir hastada ise akciğerlere bir takım maddeler açarak sıkıntı yaratabilir. Ameliyat öncesi günlerde sindirilmesi kolay, liften zengin gıdaları tüketmeniz tavsiye edilir. Ameliyat öncesi ve sonrası erken dönemde yara iyileşmesini yavaşlatacağı için kilo vermek amaçlı katı bir diyet programı yapmanızı önermiyoruz. Ameliyata giderken makyaj yapmayın. Küpe, yüzük, bilezik, halhal gibi metal süs eşyası takmayın. Parmak uçlarınızdan ameliyat sırası ve sonrasında kanınızdaki oksijen miktarı takip edilmektedir. Bu nedenle tırnak cilası, oje ve (varsa) takma tırnaklarınızı çıkartın. Ayrıca vücudunuzdaki her türlü aksesuar ameliyat sırasında yaralanma veya tıbbi kontrol engellerine neden olabilir. D...

LENF BEZLERİ

Koltuk altı lenf bezlerinin alındığı durumlar nelerdir?  Vücudumuzda kaç tane lenf nodu bulunur?  Ameliyat sırasında kaç tanesi, hangi durumlarda alınır? Koltuk altı lenf bezleri meme kanserinin ilk yayıldığı bölgedir. Meme de gelişen bir tümör bir santimetrelik boyu aştıktan sonra lenf bezlerine gidebilme, vücuda yayılabilme kapasitesi kazanmış olur. Bu gibi durumlarda tümörün ilk gitme olasılığı olan yer koltuk altı yani aksilla lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudumuzun savunma mekanizmalarını oluşturur ve vücudumuza yabancı bir mikroorganizma, yabancı bir hücre girdiğinde lenf bezleri tarafından yakalanıp vücuda dağılmasına engel olunur. Enfeksiyöz nedenlerle bir boğaz enfeksiyonu olan çocuğun boynunda da lenf bezlerinde şişme olur. Aynı şekilde tümörlerde de tümör hücreleri lenf bezleri tarafından yabancı yapılar olarak kabul edildiği için yakalanıp yok edilmeye çalışılırlar. Koltuk altımızda tümörlerin ilk gittiği lenf bezleri bulunmaktadır. Biz ameliyatlarımızda ...